ABC (automatic brightness control) - Controlul stralucirii (luminozitatii) in functie de lumina ambientala.
Aberatie - Orice deficienta a unei lentile (obiectiv). Imperfectiuni in calitatea si forma imaginii.
Adincimea cimpului (Depth of field ) - Notiune ce caracterizeaza obiectivele camerelor. Zona din fata si spatele focarului lentilei in care imaginea ramine focalizata (ramine clara). Data de apertura lentilei corelata cu intensitatea luminii. De exemplu: adincimea cimpului este mai mare cu cit apertura este mai mica. Dar apertura mica face sa patrunda lumina mai putina prin lentila si deci imaginea sa piarda din claritate. Putem neutraliza acesta fie iluminind mai tare subiectul fie conectind obiectivul la o camera mai sensibila fie din amindoua cite un pic. Intre adincime cimp si apertura (respectiv apertura si iluminare subiect sau sensibilitate camera) sunt relatii invers proportionale. Incercam un echilibru intre ele in functie de scopul propus. Ideal: obiectiv cu apertura mica, subiect bine iluminat, camera cit mai sensibila. Obiectivul cel mai performant are cea mai lunga adincime a cimpului.
Adresa IP - Adresa de internet protocol este o adresa unica atribuita fiecarui calculator conectat la net. Este  formata din 4 grupe de cite max. 3 numere despartite prin puncte (ex: 765.342.2.98). Adresa poate fi statica (nu se schimba niciodata) sau dinamica (se schimba la fiecare conectare la net). Vi se atribuie de furnizorul dvs. de servicii internet.
AGC (auto gain control) - Controlul automat al cistigului - mentine constanta intensitatea semnalului de iesire al camerei. La lumina scazuta cind intensitatea semnalului de iesire scade il amplifica electronic (si invers la lumina puternica).
ALC (automatic level control) - Controlul automat al nivelului lumini pe zone restrinse diferite de iluminarea generala a cadrului. Folosit cind avem detalii neclare in cadru. Functie buna cind folosim lentile autoiris. Se seteaza in doua moduri:
              1. pt. detalii clare in zonele mai luminate decit iluminarea generala a cadrului.
              2. pt.detalii clare in zonele slab luminate din cadru.
ALR (auto light range) - Limitele de variatie a luminii. Intre aceste limite camera poate functiona.
Alarm Input - Unele camere si servere video au capacitatea de a accepta intrarile de alarma. Acestea sunt intrari de la senzori standard cum ar fi detectori PIR, contacte pe usi, raze active, etc sau iesiri retransmise de la panoul de alarma a unei centrale de efractie sau panoul de control al accesului.
Ambine Light Level - Canitatea de lumina de fundal intr-o situatie data.
Apertura - Diametrul (deschiderea) lentilei. Influenteaza cantitatea de lumina ce ajunge pe suprafata senzorului de imagine (CCD, CMOS). Cu cit apertura este mai mare, direct proportional si cantitatea de lumina ce patrunde in camera prin obiectiv va fi mai mare si deci claritatea imaginii mai buna. Marimea aperturii (diametrul lentilei) este controlata cu ajutorul dispozitivului numit iris (un obturator partial al lentilei ce-i schiba diametrul in functie de iluminarea subiectului filmat pt. ca pe senzorul de imagine sa ajunga o lumina cit mai constanta).
Aperture scale - Poarta denumirea de numar F. Valori in variana internationala sunt: F1, F1.4, F2, F2.8, F4, F4.6, F8, F11, F16
Aspect Ratio - Raportul intre inaltimea si latimea unei imagini
Aspherical lens - O lentila ale carei componente au o suprafata non-sferica. Suprafetele non-sferice sunt modelate pentru a reduce aberatiile sferice precum si alte aberatii
ATR (Adaptive Tone Reproduction) - Functie a camerelor de supraveghere care permite reglarea gradatiei compensarii luminii pentru imbunatatirea contrastului subiectilor care se afla in zone cu multiple grade de luminozitate.
Autofocus - Un sistem care permite camerelor de supraveghere sa focalizeze automat pe subiectii aflati in zona de supraveghere a camerei in functie de punctele de focalizare predefinite.
AWB (automatic white balance) - Balansul automat al albului. Pentru culori cit mai reale camera analizeaza in permanenta albul din imagine ca un etalon de culoare dupa care regleaza toate celelalte culori si nuante din cadru. Camerele cu AWB au culori reale.
Back focus - Termen folosit pentru a descrie relatia distantei dintre lentila si procesorul de imagine. Aceasta distanta este critica pentru a mentine adancimea corespunzatoare a campului atunci cand variaza distanta focala si intensitatea luminii. 
Balanced Signal - Este o metoda de transmitere a semnalelor audio si video printr-o pereche de fire, adesea rasucite in pereche. Trimitsand doua semnale egale dar opuse, sistemul reduce interferentele externe si mentine calitatea semnalului
Balun (balance-unbalance) -  Dispozitiv electric de transformare a semnalelor electrice balansate in semnale nebalansate si invers. De asemenea se folosesc si pentru conectarea cablurilor cu impedante diferite. Pentru o buna transmisie a semnalului electric aparatele, dispozitivele, cablurile de legatura trebuie sa aiba aceeasi impedanta  (de iesire, de intrare, de transmisie). Exemplu: daca iesirea dintr-un aparat are 75 ohmi cablul de legatura trebuie sa fie tot de 75 ohmi iar intrarea in urmatorul aparat conectat tot de 75 ohmi. Daca difera folosim balun-ul (se foloseste intre cablul coaxial care are 75 ohmi si cablul UTP (CAT5) si cablul UTP si aparatele ce au la intrare mufe de 75 ohmi.)
BLC (back light compensation) - compensare lumina din spatele subiectului filmat. Daca subiectul filmat are o lumina puternica in spate camera se va regla automat pt. lumina puternica iar subiectul va apare intunecat. Cu BLC putem regla ca etalonul de lumina sa fie cea de pe subiect nu cea puternica din spate si astfel subiectul devine clar. Ex: daca filmam o persoana ce are in spate o fereastra pe care patrunde lumina puternica a zilei (noi filmam din interiorul incaperii) persoana va apare intunecata dar actionind BLC-ul facem sa apara subiectul clar, luminos.
Cablu coaxial - Cablu electric, care se compune dintr-un fir conductor inconjurat de un material izolator, inconjurat de un alt imvelis conductor la randul sau, acoperit de un ultim strat izolator. La instalatiile CCTV se folosesc standardele RG6 si RG59 (75 Ohm), in general pentru distante mici (max. 100m).
Cablu UTP ((Unshielded Twisted Pair) - Cel mai folosit tip de cablu, deoarece are  4 perechi de fire ce permit transmiterea pe acelasi cablu a  traseului de alimentare si celui de semnal.
Carcasa protectie suplimentara (camera-housing) - Protejeaza suplimentar camera de intemperii. Din aluminiu sau plastic, simpla sau cu ventilator pt. functionarea in timpul verii sau incalzire pt.o buna functionare iarna.
Camera format - Dimensiunea aproximativa a dispozitivului de captare a imaginii al camerei. Aceasta masuratoare deriva din diagonala chip-ului sau diametrul tubului. In acest moment sunt cinci astfel de formate in industria CCTV: 1, 2/3, ?, 1/3 si ?
Camere IP (internet protocol) - Camere de supraveghere video ce transmit imaginile in format digital prin  internet. Au doua componente : o camera analogica si un server de retea incorporat care digitalizeaza semmalul si il transmite pe internet. Cu un abonament de conectare la net, o adresa de IP data de furnizorul de net si o parola putem monitoriza orice obiectiv de pe glob.
CCD (charge coupled device) -  Chip senzor de imagine electronic. Circuit integrat ce transforma energia luminoasa (imaginea data de obiectiv) in semnal video ce va fi prelucrat de partea electronica a camerei. Cel mai performant senzor de imagine folosit in prezent la camerele video.
CCTV (closed circuit television) /  TVCI televiziune cu circuit inchis - Transmite imaginile intr-un circuit inchis creat de noi numai pt. noi.
Clasa de protectie IP - Standard de protectie la intemperii (apa, praf) si obiecte straine ce pot influenta fiabilitatea camerelor video. Clasa de protectie este data de initialele IP urmate de doua cifre si in unele cazuri si litere suplimentare. Ex: IP68B.
Prima cifra semnifica protectia impotriva accesului obiectelor straine.0 ... 6. 0 protectie minima; 6 protectie maxima praf.
A doua cifra semnifica protectia impotriva accesului apei, de la 0 la 8,  0 minima si 8 maxima, submersibila.
Prima litera (dupa cele doua cifre) semnifica:
         A protectie impotriva acces cu palma
         B protectie impotriva acces cu degetul
         C protectie impotriva acces cu unelte
         D protectie impotriva acces cu un cablu
In situatii speciale mai pot aparea si litere suplimentare: H, M, S, W.
CMOS (complementary metal oxid semiconductor) - Cip senzor de imagine mai ieftin si mai slab performant decit cel CCD
Composite Video - Un semnal video care combina semnalul de imagine si pulsurile de sincronizare.
Compresie - Imaginile analogice necesita o latime mare de banda. Pentru a se reduce banda, ele sunt comprimate prin diferite standarde (M-JPEG, MPEG-4 si H.264...) si transformate in semnale digitale, care pot fi  procesate si stocate mai usor (necesita spatiu mai mic pe dispozitivul de stocare).
Controlul nivelului (luminii) - Reglaj al circuitului AUTOiris functie de iluminarea subiectului filmat (nu a iluminarii de ansamblu). Ex: intr-un magazin se regleaza in functie de nivelul iluminarii locului filmarii (casa de marcat de ex.) nu de iluminarea generala a incaperii. Unele camere video au potentiometru pt. control nivel cu doua pozitii: LOW irisul micsoreaza diametrul lentilei (apertura) si cantitatea de lumina ce ajunge pe senzorul de imagine va fi mai mica si invers pe pozitia HIGH.
DC Auto Iris - Irisul controlat automat pentru imagine optima, cu un semnal DC dat de electronica camerei.
DC type auto-iris - Lentile auto-iris la care irisul este controlat prin circuitele  camerei.
DD (direct drive) - Lentile ce regleaza autoirisul cu un semnal DC dat de electronica camerei.
Decibel (db) - Intensitatea semnalului video masurat pe scara logaritmica (nu zecimala). Astfel pe scara logaritmica o crestere cu 6db echivaleaza cu o dublare a semnalului conform scarii zecimale.
Detectie miscare (Video motion detection) - Functie a unor sisteme de CCTV ce face detectia miscarii in timpul monitorizarii unui subiect. Semnalul video este format din frameuri (cadre), (o succesiune de multe poze pe secunda). Daca intre doua frameuri se constata o diferenta ce este setata sa se ia in seama se declanseaza alarma ( a fost detectata automat miscarea). Se poate seta marimea obiectelor ce se misca in cadru si declanseaza detectia sau sa se tina seama doar de anumite zone din cadru. Functia se foloseste la declansarea inregistrarii sau a alarmei.
Diafragma - Un mecanism prin care se controleaza debitul de lumina care ajunge la senzor. Valorile uzuale sunt: F1, F1.4, F1.6, F2, F2.8, F4, F4.6, F8, F11, F16. Cu cat valoarea este mai mica, cu atat va ajunge mai multa lumina la senzor.
Direct Drive (DD) - Unele lentile cu autoiris cer un semnal DC de la camera. Aceste lentile sunt cunoscute ca DD.
Digital Verstatile Disck (DVD) - Uneori este numit si Digital Video Disk. Un disc optic de aceeasi dimensiune ca si un CD folosind pentru stocarea datelor in diverse formate, inclusiv video si date computerizate.
Distanta focala ( f ) - Distanta dintre centrul unei lentile si focarul sau. Pt. obiective cu mai multe lentile este distanta dintre ultima lentila si focarul obiectivului. Senzorul de imagine al camerei video este amplasat in focarul obiectivului. Lentilele cu distanta focala mica au un unghi vizual (cimp) mai mare dar au un zoom (apropiera subiectului) mai mic. Lentilele cu distanta focala mai mare au un unghi vizual mai mic dar au un zoom mai mare.
     TABELUL urmator prezinta obiective cu diferite distante focale si unghiul vizual corespunzator. ATENTIE! datele difera si in functie de al treilea parametru dimensiunea senzorului de imagine al camerei (1/4" , 1/3" , 1/2") ce joaca un rol hotaritor in alegerea obiectivului camerei.
   

Distribuitor - Dispozitiv ce imparte semnalul la mai multi utilizatori, cu o intrare video si mai multe iesiri unde conectam mai multe aparate ce folosesc acelasi semnal video. Splitarea (divizarea semnalului) duce la scaderea intensitatii lui de aceea de cele mai multe ori este necesara si o amplificare a semnalului divizat. Pt. doua dispozitive se pot folosi conectori de tip T.
DVR (digital video recorder) - Aparat de inregistrare-redare video digital. Transforma semnalul analogic dat de majoritatea camerelor video, in semnal digital. Semnalul poate fi inregistrat, vizualizat, prelucrat. Inregistrarea este digitala pe Hard Disc intern sau pe diverse medii de stocare digitale (carduri de memorie etc.). Avem doua categorii de DVR-uri:
      1. DVR STAND ALONE (aparate dedicate, de sine statatoare) ce nu necesita alte aparate pt. functionare (ca un video recorder dar special pt. supraveghere video).Important este cite camere de supraveghere se pot conecta la DVR (1, 2, 4, 8, 16, 32 etc.).
      2. DVR PC BASED - digital video recorder bazat pe existenta unui calculator. UP-gradam hardul Pc-ului  (laptopului) cu o placa de captura video (video card) interna sau externa (grabber) ce are functia de a transforma semnalul analogic transmis de camere in semnal digital si de a dirija stocarea imaginilor pe HD-ul calculatorului( sa avem spatiu liber pe HD pt. stocare imagini). Este important cite camere de supraveghere pot fi conectate la placa video (cite mufe de intrare are).
EI (electronic iris / irisul clasic) - Fizic este o diafragma ce optureaza apertura (diametrul lentilei). Practic face ca lentila sa aiba un diametru mai mare sau mai mic.
Autoirisul electronic nu mai are componente fizice clasice (diafragme) ci rezolva electronic cantitatea de lumina ce trece prin lentila. Prin semnal electric SIMULEAZA efectul fizic de deschidere inchidere iris. Efectul fizic a fost inlocuit cu unul electronic ce duce la acelas rezultat.
ELC (electronic light control sau electronic shutter) - Functie prin care camera compenseaza schimbarile subtile de lumina cind este folosita in interior fara a mai fi necesar sa avem o lentila autoiris. Selectati aceasta functie cind folositi o lentila fixa sau manuala.
EXview HAD CCD (marca inreg. SONY) - Cip senzor de imagine ultraperformant ce inbunatateste calitatea imaginii la lumina redusa (pt.camere day/night).
External Sync - Permite sincronizarea a doua sau mai multe dispozitive pt.lucrul sincron fara defazari. Se emite si recunoaste un semnal de sincronizare intre dispozitive.
Extension tubes - Dinstantatoare  de diverse marimi folosite intre camera si lentila pentru a reduce distanta minima pana la obiect  (Minimum Object Distance). Nu se recomanda a se folozi la lentilele cu zoom deoarece pot determina pierderea abilitatii de vizualizare clara.
F - number - Apertura
F - stop - Un termen folosit pentru a indica viteza lentilei. Cu cat F este mai mic cu atat mai mare este cantitatea de lumina care trece prin lentila.
Field of view - Dimensiunea orizontala si verticala a scenei la o distanta data a camerei fata de subiect.
Focalizare - Concentrarea intr-un singur punct toate razele unui fascicul.
Focar - Punctul in care se stringe un fascicul de lumina convergent obtinut prin refractia printr-o lentila a unui fascicul luminos paralel. 
Focus anterior - La obiectivul fix (f=n) distanta focala este fixa - dintre ultima lentila a obiectivului (cea din spate) si cipul procesator de imagine (plasat de obicei in focar) dar la obiectivul cu distanta focala variabila ( f= ia mai  multe val.), adincimea cimpului trebuie sa ramina constanta, intre anumite limite cind variem distanta focala.
Frame - Semnalul video este o succesiune de frameuri (cadre, poze ale subiectului filmat) ce se succed cu viteza  mare. Sistemul PAL (european) transmite 25 frame-uri (cadre) pe secunda iar sistemul NTSC (american) transmite 30 frame-uri (cadre) pe secunda. Este un indicator al cursivitatii miscarii (sau sacadarii). Camera video transmite 25 sau 30 frame-uri dar inregistrarea-redarea (DVR, placa de captura video) pot avea aceleasi valori sau valori diferite. Cu cit valorile sunt mai mari si se apropie de standardul PAL sau NTSC, cu atit calitatea imaginilor este mai buna (nu apare sacadarea miscarii).
Format lentila - 1, 2/3, 1/2, 1/3, 1/4. Dimensiunea imaginii proiectata de lentila pe senzorul de imagine. Este recomandat ca formatul lentilei si a senzorului de imagine sa fie acelasi (pt. a procesa intreaga imagine captata). O lentila cu format mai mare poate fi folosita pe o camera cu senzor de format mai mic. O lentila cu format mai mic nu ar trebui folosita (dar se poate) pe o camera cu senzor cu format mai mare (costuri nejustificate).
Gama Correction (nivelul contrastului) - Reglaj ce asigura ca variatiile semnalului luminos de intrare produc o variatie corespunzatoare a intensitatii luminii la iesire. Indica nivelul de contrast al imaginilor captate de camera video. Nivelul contrastului=1, semnal bun; nivelul contrastului sub 1, semnal slab.
Ghost - O imagine slaba, in care semnalul primar este slab si permite semnalului secundar sa interfere cu imaginea.
Hue - Intensitatea culorilor de baza rosu, albastru, verde.
Hunting - Un termen industrial folosit pentru a descrie incapacitatea lentilelor cu auto-iris de a se stabiliza in anumite conditii de luminozitate.
Hertz (HZ) - Cicluri pe secunda
Impedanta - Rezistenta unui dispozitiv in curent alternativ.Se masoara in ohmi. (Z in curent alternativ si R in curent continuu). Valoare de intrare sau de iesire a unui element dintr-un sistem ce determina tipul de cablu de transmisie ce trebuie folosit. Cablul trebuie sa aiba aceiasi impedanta cu dispozirivul. In CCTV folosim cabluri coaxiale de 75 ohmi tip RG59 sau RG60. Sau pt. echilibrare impedante, un balun.
Interlacing - Semnalul video transmite lini pare si impare alternativ. Acesta este 2:1. Cele 2 tipuri de linii sunt combinate pentru a alcatui fiecare cadru.
Internal Sync - Dispozitivele au un cristal intern care furnizeaza frecventa de sincronizare, fara a avea nevoie de un dispozitiv extern ca referinta
Intrari alarma - La unele camere sau servere video sunt intrari de alarma. Intrari la care conectam senzori de alarma (PIR, contacte, etc.) sau iesiri de la un panou de alarma sau control acces.
Interlacing - Un cadru video este format prin combinarea unei linii pare cu una impara. Semnalul video transmite o linie para si una impara alternativ.
IP Waterproof Rating (IP66-IP68) - Ratele IP sunt masuratori standard BSi pentru cat de rezistent la apa este ceva. Multe camere sunt utilizate in exterior si de aceea trebuie sa prezinte un grad de rezistenta la apa. Detaliile rezultatelor testelor sunt definite de standardul BS EN 60529:1192. Numarul IP are 2 cifre si litere optionale dupa aceste 2 cifre.
IR (Infra Red, infrarosu) - Luminia de frecventa scazuta sub spectrul vizibil. Este deseori folosita pentru supravegherea ascunsa pentru a furniza o sursa de lumina camerelor astfel incat sa se poata inregistra imagini in zone intunecate sau lipsite total de lumina. Radia electromagnetica are lungimi de unda diferite. Sub 400nm avem radiatii ultraviolete; intre 400nm si 700nm avem spectrul vizibil iar peste 700nm avem radiatii infrarosii. In caracterizarea sistemelor CCTV prin traditie s-au incetatenit unele incompatibilitati (greseli) de exprimare care desi stiute sunt acceptate unanim de producatori. Astfel luxul si puterea in infrarosu sunt unitati de masura diferite. Iluminarea se masoara in unitatea de masura fotometrica numita lux. Puterea in infrarosu  se masoara in unitatea de masura radiometrica numita watts. Iluminarea ne permite sa vedem in timp ce radiatia infrarosu este invizibila pt. ochiul uman dar vizibila pt. senzorii de imagine. Masurarea luminii se face numai in spectrul vizibil (400nm-700nm) in luxi si nu are nici o legatura cu IR. Radierea cu IR a subiectului filmat de camera video duce la posibilitatea inregistrarii imaginilor in intuneric datorita proprietatii senzorului de imagine de a fi sensibil nu doar la spectrul vizibil ochiului ci si la spectrul infrarosu. Imaginile in infrarosu sunt alb/negru (monocrome). Iluminatoarele in infrarosii folosite la CCTV furnizeaza radiatie cu lungimea de unda de 850nm. Ele pot fi construite in camera sau separate de camera video montindu-se cind este cazul.
Iesire de looping - Iesirea unui dispozitiv ce permite conectarea in paralel a mai multor alte dispozitive care primesc fiecare separat acelasi semnal. Se folosesc mufe tip T.
Iris - Diafragma mecanica ce poate fi variata manual sau automat pt. a controla apertura (deschiderea-diametrul lentilei). Alcatuit din sectoare circulare partial suprapuse, cu diametru variabil pt. a regla fasciculul de lumina ce patrunde prin obiectiv. Exista si iris electronic unde efectul final al unui iris mecanic (cantitatea de lumina ce patrunde spre senzorul de imagine), este obtinut electronic printr-un control al sensibilitatii.
Inel C - Adaptor, inel filetat (de 5 mm) pt. montaj lentila C Mount pe camera video care are cu mici exceptii filet pt. insurubare obiectiv tip CS Mount (mai scurt).
Irisul electronic care utilizeaza dispozitive electronice pt. a reduce intensitatea semnalului este mai putin performant decit clasicul iris mecanic ce inchide fizic diametrul lentilei cu o diafragma si protejeaza senzorul de imagine la lumina foarte puternica.
JPEG - Standard pentru compresia imaginilor fixe. Este folosit insistemele CCTV pentru a comprima si pastra cadrele individuale. JPEG a fost dezvolat de Joint Photographic Experts Group.
Lens format -  Dimensiunea aproximativa a unei imagini proiectate de lentila. In cele mai multe cazuri lentilele proiecteaza imagini usor mai mari decat marimea desemnata pentru a asigura ca procesorul de imagine este complet acoperit. Se recomanda ca lentilele si camerele sa aiba acelasi format. O lentila cu un format mai mare poate fi folosita pe o camera cu un format mai mic, dar o lentila cu un format mai mic nu ar trebui sa fie niciodata folosita cu o camera cu format mai mare.
Lens speed - Se refera la apertura lentilei sau la capacitatea ei de a transimte lumina. Se masoara in F-stop.
Lentila autoiris - Compenseaza variatiile mari ale intensitatii luminii (de la soare la umbra). Irisul mecanic (cu un motoras) este comandat automat de circuitul electronic al auto irisului si deschide sau inchide irisul in functie de lumina.
Lentila cu iris manual - Deschiderea irisului se regleaza manual. Se foloseste la camere video montate in locuri cu iluminare constanta. Acest tip de lentile se folosesc in general in conditii de luminozitate constanta.
Lentila pinhole (virf de ac) - Diametrul lentilei (apertura) foarte mica si implicit adincimea cimpului mare.
Lentila varifocala - Schimba distanta focala si implicit unghiul vizual si zoomul.
Lentila cu zoom - Schimba distanta focala manual sau automat la comanda operatorului de la o unitate de control. Apropie-departeaza subiectul si implicit unghiul vizual scade sau creste.
Lentile CS Mount - Lentila (obiectiv) cu filet de 12,5 mm. Majoritatea camerelor de supraveghere video au filet pt. montaj obiectiv de 12,5mm (CS Mount). CS Mount (Mount=montaj, C=camere, S=standard sau scurt) formeaza imaginea la 12,5mm in spatele lentilei (obiectivului).
Lentile C Mount - Lentila (obiectiv) cu filet de 17,5 mm. Fiind mai lungi(decit lentilele CS Mount) au distanta focala mai mare si implicit unghi vizual mai mic dar zoom mai mare. Majoritatea camerelor video au filet de montaj CS Mount si de aceea pt. conectare este necesar un adaptor, inel de montaj filetat numit inel C (de 5mm).
Liquid Crystal Display (LCD) - Tehnologie utilizata pentru display-urile cu ecran plat. Pe langa faptul ca au un volum mai mic si sunt mai usoare, au si avantajul ca folosesc mai putina energie decat ecranele traditionale cu tub catodic.
Line Amplifier - Acest dispozitiv transforma un semnal video slab in intrari si iesiri cu o intensitate mult mai mare a aceluiasi semnal. Sunt utile (chiar necesare) cand se transmite semnal video de-a lungul unei linii foarte lungi. Mai este si cunoscut ca video line corrector
Line Fed Camera - Se refera la folosirea unui echipament ce poate sa alimenteze camera si sa preia semnalul video prin acelasi cablu. De obicei presupune existenta unui unitati de codificare la un capat si a unui decodor la celalalt capat. Aceste unititati combina pentru ca apoi sa desparta semnalul video de cel electric la oricare dintre capetele cablului.
Linii TV (Television Lines - TVL) - Indicator al rezolutiei unui semnal video ANALOG. Cu cit este mai mare cu atit imaginea este mai buna. In general ne referim la rezolutia orizontala ce este data de numarul de linii verticale ale cadrului. In DIGITAL se inlocuieste cu pixeli, doti per inch. Reprezinta numarul maxim de linii alternative albe si negre, din imaginea camerei. O rezolutie de 400 linii TV reprezinta 200 de linii negre distincte si 200 de linii albe distincte numarate pe orizontala imaginii si egale cu inaltimea acesteia. Acest parametru este cunoscut si sub numele de “Linii de rezolutie orizontala” fiind foarte important pentru caracteristicile camerelor.
Looping - Concectarea unui dispozitiv aditional in paralel cu un cablu video existent, de exemplu cand se duce acelasi semnal video si la un video recorder la un monitor prin folosirea unei mufe T.
Luminance (Luminanta) - Partea semnalului video care poarta informatia monocromatica, adica informatia de luminozitate (stralucire - brightness)
Lux - Unitate de masura folosita in fotometrie (parte a fizicii ce se ocupa cu studiul radiatiei electromagnetice in spectrul vizibil 400-700 nm). Cantitatea de lumina ce ajunge pe o suprafata (obiect). 1lux=1candela/1m2. Camerele de supraveghere se se deosebesc prin sensibilitatea la lumina scazuta. Un lux este egal cu un lumen pe metru patrat. Nu este posibil sa se obtina o buna definire a culorii in conditii scazute de lumina de aceea aceste camere sunt in general monocromatice. Totusi camerele zi/noapte folosesc sisteme electronice care schimba de la color in timpul zilei la monocrom in timpul noptii sau a conditiilor scazute de lumina. Multe camere pentru lumina scazuta sunt si sensibile IR, astfel incat sa poata folosi si lumina IR. Acestea sunt utile mai ales in conditii de luminozitate zero. Valorile cele mai des intalnite sunt:
    Lumina soarelui: 10000 LUX
    Birou iluminat : 500 LUX
    Lumina pentru lectura : 300 LUX
    Innorat : 100 LUX
    Amurg : 10 LUX
    Crepuscul : 1 LUX
    Luna plina : 0.1 LUX
    Luna partiala: 0.01 LUX
    Complet intunecat : 0 LUX
Marime senzor de imagine - Diagonala cipului senzor de imagine. Marimi stas: 1"; 2/3"; 1/2"; 1/3"; 1/4". Senzorul cel mai mare da imag. cea mai buna. Senzorul de 1 inch este cel mai performant si cel de 1/4 inch cel mai slab.
Matrix Switcher - Dispozitiv ce permite ca oricare dintre intrarile camerei sa fie comutate la una sau mai multe iesiri video (monitoare, video recordere, etc.)
Mechanichal Focus - Reglarea manuala pentru a focaliza o lentila
Minimum object distance (M.O.D.) - Cea mai mica distanta la care o lentila poate sa focalizeze un obiect. In general cu cat distanta focala e mai mica cu atat MOD e mai scurta. Aceasta distanta poate fi modificata prin utilizarea de distantiere.
Monitor - Dispozitiv folosit pentru a viziona imaginile video. In mod normal nu au receptoare frecventa RF (pentru TV). De obicei au intrari video compuse.
Monochrome - Imagine alb/negru.
MPEG - Standard de compresie pentru imaginile in miscare. A fost dezvoltata de Moving Pictures Experts Group. Este folosita acum la scara larga pentru compresia imaginilor video. Totusi MPEG nu este un singur standard. Exista mai multe standarde cu mai multe utilizari. MPEG-2 este folosti pentru DVD-uri, MPEG-4 a fost dezvoltat pentru aplicatii multimedia web pentru telefonie fixa si mobila.
Multiplexor - Dispozitiv ce amesteca semnalul video de la mai multe camere, il combina intr-un singur semnal mai  usor de transmis sau de stocat. Adesea se foloseste TDM (time division Multiplexing) care intercaleaza cadre ale fiecarui canal astfel incat sa poata fi separate la final. FDM (frequency division multiplexering) foloseste diferite frecvente pentru a separa semnalul. La redare semnalul va fi demultiplexat.
Network camera - Camera desemnata sa inregistreze imaginile si sa le transimta direc la un calculator din retea sau la o legatura la internet. De obicei acestea nu au si iesire video analogica Imaginile sunt codate direct cu una dintre tehnicile de compresie cum ar gi JPEG sau MPEG.
Numar F (sau viteza lentilei) - Distanta focala/diametrul lentilei(apertura). Valori standard: F1;F1.2;F1.4;F2;F2.8;F4;F4.6;F8;F11;F16; Conform formulei cu cit F este mai mic cu atit apertura este mai mare si implicit cantitatea de lumina ce trece prin lentila este mai mare. Sau pt. un F mic distanta focala(f) sa fie cit mai mica. ATENTIE! viteza lentilei (F mare) iar distanta focala (f mic). Deci cea mai rapida lentila are F1 iar cea mai lenesa are F16. Ideal sa avem un F cit mai mic.
NTSC (National Television System Committee) - Sistemul analog de televiziune folosit in America de Nord, majoritatea Americii de Sud, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Burma si unele insule din Pacific.
Obiectiv - Sistem optic convergent alcatuit din una sau mai multe lentile.
Obturator electronic -  Mecanism electronic prin care se controleaza perioada de trecere a luminii spre senzor, aceasta perioada fiind bine determinata.
PAL (Phase Alternate Line) - Sistem analog de codificare al semnalelor de televiziune color aparut in Europa de Vest si folosit in mai multe tari europene sau ne-europene; foloseste 625 linii/50Hz. Sistemul PAL are un numar de 25 de cadre/secunda (50 interlaced-intretesute). Din cele 625 de linii existente, doar 576 sunt vizibile, restul fiind folosite pentru a transmite alte informatii (ex. date de sincronizare).
Pan and Tilt - Suport pe care este montata camera video (de obicei prin constructie). Acesta roteste camera video orizontal (PANoramare stinga dreapta) si vertical (tilt sus jos).
Peak to Peak (P-P) - Masurarea voltajului unui semnal intre punctul cel mai negativ si cel mai pozitiv.
Pelco D , Pelco P -  Protocol de comunicare pentru controlul camerelor cu PTZ. Acest protocol comunica in sistem hexazecimal pe 7 biti.
Pinhole lens - Tip de lentila cu apertura foarte mica. De cele mai multe ori utilizate pentru aplicatii secrete deoarece poate fi usor ascunsa in spatele sau in interiorul unui obiect.
Pixel - un punct, unitate etalon de suprafata pe un senzor de imagine sau pe un ecran de monitor. Este din material fotosensibil ce transforma lumina in energie electrica sau invers.Nr. de pixeli se folosesc la dispozitivele digitale pt. a masura rezolutia (la analogice TVL). Cu cit valoarea este mai mare cu atit imaginea este mai clara.
Placa de captura - Dispozitiv ce se monteaza intr-un computer si cu ajutorul acestuia semnalul video este captat in format digital si inregistrat pe diferite suporturi de stocare: Hard Disk, CD/DVD, USB Stick, carduri de memorie sau dispozitive de stocare din reteaua locala, conectate la computerul respectiv.
Pre-position lenses - Sunt lentile create special cu componente mecanice sau electrice suplimentare ce permit legatura la computer. Aceste functii permit lentilelor (prin utilizarea unui mecanism de comanda corespunzator) sa transmita inapoi unitatii de control informatii relevante despre zoom si focus, permitandu-i acesteia sa scaneze rapid o zona preselectata pentru a focaliza la un anumit punct fara interventia unui operator.
PTZ(Pan Tilt Zoom: - Tip de control al miscarii camerelor de supraveghere pe 2 axe si a controlului lentilei: axa orizontala (Pan), axa verticala (Tilt) si apropiere / departare imagine (Zoom).
Rezolutie - Cantitatea de detaliu dintr-o imagine in sens vertical si orizontal. Se exprima in numarul de linii TV "TVL" verticale si orizontale ce pot fi vazute la o distanta egala cu inaltimea imag. In CCTV se mentioneaza de obicei o singura rezolutie, rezolutia orizontala (data de numarul de linii verticale). De ex: 380TVL este rezolutia orizontala ce are 380 linii verticale. Rezolutia ne indica de fapt calitatea imaginii. Mai poate fi data sub forma de produs intre cea orizontala si verticala (ex: 800X600) sau in dpi (dot-puncte/inch) sau pixeli (megapixeli=milioane de pixeli). Cu cit are o val. mai mare cu atit imag. este mai buna.
Rezolutie digitala - Masura a claritatii sau a gradului de detaliere a unei imagini digitale (numerice) exprimata in pixeli, fara raportare la vreo lungime. In supraveghere rezolutiile uzuale sunt: SQCIF (128 × 96) , QCIF (176 × 144) , CIF (352 × 288) , D1/4CIF (704 × 576)
Roll - Eroare a unei semnal video care se manifesta prin lipsa sincronizarii verticale. Datorita ei imaginea se misca continuu in sus sau in jos.
RS485 - Reprezinta Standard de comunicare seriala de tip binar intre dispozitivele unui sistem de supraveghere (de exemplu intre DVR si o Camera Speed Dome).
SCART - Standard folosit in Europa pentru un conector cu 20 de pini folosit pentru semnal video si audio. Cel mai mult este folosit in dispozitivele TV domestice.
Semnal analog - Majoritatea camerelor CCTV chiar daca au electronica cu microprocesoare si componente digitale ce prelucreaza semnalul, dau la iesire un semnal analogic (nivel de voltaj variabil si sincronizari de frecventa). Standardele pt.semnal video analogic sunt NTSC (SUA) si PAL (Europa).
Senzor CCD (Charge Coupled Device) - Dispozitiv care transforma lumina in semnale electrice din care se formeaza apoi imaginea video. Specific la acest tip de senzor este ca lumina captata de catre pixeli este transporta catre marginea acestuia unde este transformata in semnal digital. Spre deosebire de senzorul CMOS acest senzor are o sensibilitate mai mare la un nivel scazut de lumina, dar consumul electric este mult mai mare.
Senzor CMOS (Charge metal oxide semiconductor) -  Reprezinta un dispozitiv care transforma lumina in semnale electrice din care se formeaza apoi imaginea video. Specific la acest tip de senzor este ca fiecare pixel care capteaza lumina este conectat la un circuit de transformare in semnal digital. Astfel spre deosebire de senzorul CCD, nu va mai trebui transportata catre marginea senzorului. Dezavantajul acestor circuite aflate pe senzor il reprezinta reducerea suprafetei de captare a luminii, micsorand sensibilitatea acestuia.
Signal to Noise Ratio (S/N Ratio) - Raportul intre intensitatea semnalului si nivelul zgomotului la un semnal video sau audio.
Spot filter - Un filtru de o densitate neutra pozitionat  in centrul unuia dintre elemente (sau pe una din lamele irisului) pentru a mari nivelul F-stop al lentilei.
Super Had CCD (hole accumulation diode- marca inreg. SONY) - Cip senzor de imagine ce inbunatateste varianta de senzor CCD HAD. Are sensibilitate mare.
Sutter - Controleaza perioada de timp in care lumina trece prin iris (diafragma). In timp ce irisul controleaza  cantitatea de lumina ce trece spre senzorul de imagine, sutterul controleaza cit timp trece (cite fractiuni de secunda este expus senzorul la lumina).
S/N Ratio - Raportul semnal zgomot.Raport pe scara logaritmica (nu zecimala) intre intensitatea semnalului si perturbatii ce altereaza semnalul. Ne da o idee despre cit de distorsionat receptionam semnalul initial. Cu cit valoarea este mai mare cu atit semnalul este mai bun. Pe scara logaritmica o crestere cu 6db echivaleaza cu o dublare a semnalului conform scarii zecimale. Se masoara in db.
Telephoto - Termen folosit pentru a descrie lentilele care au un numar focal ridicat si detemina ca imaginea proiectata sa fie mai mare decat proiectia ochiului uman
Termination - O rezistenta finala de 75 ohmi folosita pentru a inchide fiecare capat al unei semnal video.
Tracking - Capacitatea unei lentile zoom de a ramane focalizata in toata zona de acoperire.
Unghiul de vizualizare: al unei lentile - Parametru ce se obtine din oricare dimensiune a imaginii ( verticala, orizontala sau diagonala) dimensiunea senzorului pe care este montata lentila precum si distanta focala a acesteia. Cu cat distanta focala este mai mica unghiul de vizualizare va fi mai mare.
Varifocal (Zoom) - Tip de lentile care au posibilitatea de a-si schimba distanta focala. Acesta permite ajustarea zoom-ului si a campului camerei
Video server - Unitate de calcul dedicata (specializata) ce face doar un serviciu: primeste semnalul video analogic de la camere, il digitalizeaza si il transmite in retea prin internet sau GSM (retele de tel. mobila). 
Video type lens - O lentila auto-iris cu circuite interne care proceseaza semnalul video si cotroleaza miscarile irisului
Wavelets - Tehnica de compresie folosita pentru a comprima imaginile intr-un grad crescut fara a le degrada calitatea.
WDR (wide dynamic range) - Functie a camerelor de supraveghere care permite filtrarea intensitatii luminii care inconjoara un subiect si astfel inbunatateste vizualizarea acestuia.
Zoom - Transfocatorul, puterea lentilei, de cite ori apropie imaginea. De ex. pentru o lentila variofocala cu f=10 - 110 mm, zoom=110/100=11, deci avem zoom X11 (o apropiere de 11 ori).Raport intre distanta focala finala (telefoto) si initiala (wide) a lentilei variofocale. Un zoom de 11X va mari imaginea wide de 11 ori.
Zgomot - Aspectul purecos al imaginii cauzat de interferente si perturbatii electrice. Apare si cind lumina este foarte mica fata de cerintele camerei.
Zoom lens - O lentila ce are capacitatea de a-si schimba distanta focala manual sau prin intermediul unei unitati de control pentru a acoperi o arie mai larga.
Zoom ratio - Raportul intre distanta focala initiala (wide) si cea finala (telephoto) a unei lentile zoom. O rata de 10x va mari imaginea wide de 10 ori. Exemple de lentile cu zoom 10x: 8mm~80mm, 12mm~120mm 


Inapoi la pagina TVCI
Inapoi la pagina de start
    Dictionar TVCI (CCTV)