Supraveghere Video | Camere de Supraveghere | DVR
Sistemul de Supraveghere Video sau CCTV este compus din camere de supraveghere si DVR. Camere de supraveghere preiau imaginile si le transmit recorderului digital numit pe scurt DVR (Digital Video Recorder). Camere de supraveghere video se clasifica in functie de rezolutie (420, 480, 540 linii TV), in functie de mediul unde se intalaleaza (interior, exterior), in functie de dimensiunea elementului CCD pe care se formeaza imaginea (1/4, 1/3, 1/2"). Transmisia imaginilor se poate face pe cablu coaxial, cablu UTP sau fibra optica. In cazul folosirii cablului coaxial cu impedanta de 75 ohmi acesta se leaga direct prin intermediul mufelor BNC la camere de supraveghere video si la DVR. In cazul folosirii cablului UTP sau fibrei optice trebuiesc instalate transceivere specifice. Recorderele digitale DVR se clasifica in functie de numarul de canale video (4, 8 sau 16), in functie de compresia utilizata la stocarea imaginilor pe hard disc (MJPEG, MPEG4, H.264), in functie de numarul de frame-uri cu care inregistreaza (25, 50, 100, 200, 400). DVR-urile pot fi echipate cu iesire VGA, telecomanda, mouse, port USB sau DVD-RW pentru backup, interfata Ethernet. DVR-urile pot inregistra imaginile transmise de camere de supraveghere video continuu, intre anumite ore presetate sau numai la detectia miscarii. Alegerea sistemului de supraveghere video se face in functie de configuratia obiectivului care urmeaza a fi supravegheat, in functie de necesitatile exacte ale beneficiarului si in functie de bugetul disponibil.

DICTIONAR CCTV

Aberatie - orice deficienta a unei lentile (obiectiv). Imperfectiuni in calitatea si forma imaginii.
Adincimea cimpului - notiune ce caracterizeaza obiectivele camerelor. Zona din fata si spatele focarului lentilei in care imaginea ramine focalizata (ramine clara). Data de apertura lentilei corelata cu intensitatea luminii.

ex: adincimea cimpului este mai mare cu cit apertura este mai mica. Dar apertura mica face sa patrunda lumina mai putina prin lentila si deci imaginea sa piarda din claritate. Putem neutraliza acesta fie iluminind mai tare subiectul fie conectind obiectivul la o camera mai sensibila fie din amindoua cite un pic. Intre adincime cimp si apertura (respectiv apertura si iluminare subiect sau sensibilitate camera) sunt relatii invers proportionale. Incercam un echilibru intre ele in functie de scopul propus.

Ideal: obiectiv cu apertura mica, subiect bine iluminat, camera cit mai sensibila. Obiectivul cel mai performant are cea mai lunga adincime a cimpului.

Apertura - diametrul (deschiderea) lentilei. Influenteaza cantitatea de lumina ce ajunge pe suprafata senzorului de imagine (CCD, CMOS). Cu cit apertura este mai mare, direct proportional si cantitatea de lumina ce patrunde in camera prin obiectiv va fi mai mare si deci claritatea imaginii mai buna. Marimea aperturii (diametrul lentilei) este controlata cu ajutorul dispozitivului numit iris (un obturator partial al lentilei ce-i schimba diametrul in functie de iluminarea subiectului filmat pt. ca pe senzorul de imagine sa ajunga o lumina cit mai constanta).
Adresa IP - Adresa de internet protocol este o adresa unica atribuita fiecarui calculator conectat la net. Este  formata din 4 grupe de cite max. 3 numere despartite prin puncte (ex: 765.342.2.98). Adresa poate fi statica (nu se schimba niciodata) sau dinamica (se schimba la fiecare conectare la net). Vi se atribuie de furnizorul dvs. de servicii internet.
Amplificator de linie - Dispozitiv ce amplifica si mentine semnalul transmis pe cabluri foarte lungi unde intensitatea semnalului scade cu lungimea cablului.
AGC - auto gain control-controlul automat al cistigului - mentine constanta intensitatea semnalului de iesire al camerei. La lumina scazuta cind intensitatea semnalului de iesire scade il amplifica electronic (si invers la lumina puternica).
ALC - automatic level control - controlul automat al nivelului lumini pe zone restrinse diferite de iluminarea generala a cadrului. Se seteaza in doua moduri:
1. pt. detalii clare in zonele mai luminate decit iluminarea generala a cadrului.
2. pt.detalii clare in zonele slab luminate din cadru.
Folosit cind avem detalii neclare in cadru. Functie buna cind folosim lentile autoiris.
ALR-auto light range - limitele de variatie a luminii. Intre aceste limite camera poate functiona.
ABC-automatic brightness control -  Controlul stralucirii (luminozitatii) in functie de lumina ambientala.
AWB - automatic white balance - balansul automat al albului. Pt. culori cit mai reale camera analizeaza in permanenta albul din imagine ca un etalon de culoare dupa care regleaza toate celelalte culori si nuante din cadru. Camerele cu AWB au culori reale.
BLC - back light compensation - compensare lumina din spatele subiectului filmat. Daca subiectul filmat are o lumina puternica in spate camera se va regla automat pt. lumina puternica iar subiectul va apare intunecat. Cu BLC putem regla ca etalonul de lumina sa fie cea de pe subiect nu cea puternica din spate si astfel subiectul devine clar. Ex: daca filmam o persoana ce are in spate o fereastra pe care patrunde lumina puternica a zilei (noi filmam din interiorul incaperii) persoana va apare intunecata dar actionind BLC-ul facem sa apara subiectul clar, luminos.
Balun - balanced-unbalanced. Dispozitiv ce permite conectarea intre linii echilibrate si neechilibrate. Pt. o buna transmisie a semnalului electric aparatele, dispozitivele, cablurile de legatura trebuie sa aiba aceeasi impedanta  (de iesire, de intrare, de transmisie).
Ex: daca iesirea dintr-un aparat are 75 ohmi cablul de legatura trebuie sa fie tot de 75 ohmi iar intrarea in urmatorul aparat conectat tot de 75 ohmi. Daca difera folosim balun-ul.( se foloseste intre cablul coaxial care are 75 ohmi si cablul UTP (CAT5) si cablul UTP si aparatele ce au la intrare mufe de 75 ohmi.
Cablu coaxial - folosit pt. semnal de joasa tensiune (semnalul video). Are impedanta de 75 ohmi.
CCD - charge coupled device. Chip senzor de imagine electronic. Circuit integrat ce transforma energia luminoasa (imaginea data de obiectiv) in semnal video ce va fi prelucrat de partea electronica a camerei. Cel mai performant senzor de imagine folosit in prezent la camerele video.
CMOS-complementary metal oxid semiconductor - cip senzor de imagine mai ieftin si mai slab performant decit cel CCD.
CCTV-closed circuit television - TVCI televiziune cu circuit inchis - transmite imaginile intr-un circuit inchis creat de noi numai pt. noi.
Carcasa protectie suplimentara camera-housing - protejeaza suplimentar camera de intemperii. Din aluminiu sau plastic, simpla sau cu ventilator pt. functionarea in timpul verii sau incalzire pt.o buna functionare iarna.
Camere IP (internet protocol) - Camere de supraveghere video ce transmit imaginile in format digital prin  internet. Au doua componente : o camera analogica si un server de retea incorporat care digitalizeaza semmalul si il transmite pe internet. Cu un abonament de conectare la net, o adresa de IP data de furnizorul de net si o parola putem monitoriza orice obiectiv de pe glob.
Clasa de protectie IP - standard de protectie la intemperii (apa, praf) si obiecte straine ce pot influenta fiabilitatea camerelor video.Clasa de protectie este data de initialele IP urmate de doua cifre si in unele cazuri si litere suplimentare. Ex: IP68B.
Prima cifra semnifica protectia impotriva accesului obiectelor straine.0 ... 6. 0 protectie minima; 6 protectie maxima praf.
A doua cifra semnifica protectia impotriva accesului apei.0 ...8. 0 minima; 8 maxima, submersibila.
Prima litera (dupa cele doua cifre) semnifica:
         A protectie impotriva acces cu palma
         B protectie impotriva acces cu degetul
         C protectie impotriva acces cu unelte
         D protectie impotriva acces cu un cablu
In situatii speciale mai pot aparea si litere suplimentare : H,M,S,W (nu fac obiectul vinzarilor de pe acest site).
Compresie - imaginile video DIGITALE (la analogice nu este cazul) pot fi comprimate pt. a ocupa mai putin spatiu  la stocare si transmisie. Diverse tehnologii ce dau fisiere cu acelasi nume: JPEG pt. foto si imagini statice si M-JPEG, MPEG, H264, EngineK pt. imagini in miscare (film).
Controlul nivelului (luminii) - Reglaj al circuitului AUTOiris functie de iluminarea subiectului filmat (nu a iluminarii de ansamblu). Ex: intr-un magazin se regleaza in functie de nivelul iluminarii locului filmarii (casa de marcat de ex.) nu de iluminarea generala a incaperii. Unele camere video au potentiometru pt. control nivel cu doua pozitii: LOW irisul micsoreaza diametrul lentilei (apertura) si cantitatea de lumina ce ajunge pe senzorul de imagine va fi mai mica si invers pe pozitia HIGH.
DC Auto Iris - irisul controlat automat pt. imagine optima, cu un semnal DC dat de electronica camerei.
DD - direct drive. Lentile ce regleaza autoirisul cu un semnal DC dat de electronica camerei.
DVR - digital video recorder. Aparat de inregistrare-redare video digital. Transforma semnalul analogic dat de majoritatea camerelor video, in semnal digital. Semnalul poate fi inregistrat, vizualizat, prelucrat. Inregistrarea este digitala pe Hard Disc intern sau pe diverse medii de stocare digitale (carduri de memorie etc.). Avem doua categorii de DVR-uri:
1. DVR STAND ALONE (aparate dedicate, de sine statatoare) ce nu necesita alte aparate pt. functionare (ca un video recorder dar special pt. supraveghere video).Important este cite camere de supraveghere se pot conecta la DVR (1, 2, 4, 8, 16, 32 etc.).
  2. DVR PC BASED - digital video recorder bazat pe existenta unui calculator. UP-gradam hardul Pc-ului  (laptopului) cu o placa de captura video (video card) interna sau externa (grabber) ce are functia de a transforma semnalul analogic transmis de camere in semnal digital si de a dirija stocarea imaginilor pe HD-ul calculatorului( sa avem spatiu liber pe HD pt. stocare imagini). Este important cite camere de supraveghere pot fi conectate la placa video (cite mufe de intrare are).
Decibeli (db) - intensitatea semnalului video masurat pe scara logaritmica (nu zecimala). Astfel pe scara logaritmica o crestere cu 6db echivaleaza cu o dublare a semnalului conform scarii zecimale.
Distribuitor - dispozitiv ce imparte semnalul la mai multi utilizatori, cu o intrare video si mai multe iesiri unde conectam mai multe aparate ce folosesc acelasi semnal video. Splitarea (divizarea semnalului) duce la scaderea intensitatii lui de aceea de cele mai multe ori este necesara si o amplificare a semnalului divizat. Pt. doua dispozitive se pot folosi conectori de tip T.
Distanta focala ( f ) - distanta dintre centrul unei lentile si focarul sau. Pt. obiective cu mai multe lentile este distanta dintre ultima lentila si focarul obiectivului. Senzorul de imagine al camerei video este amplasat in focarul obiectivului. Lentilele cu distanta focala mica au un unghi vizual (cimp) mai mare dar au un zoom (apropiera subiectului) mai mic. Lentilele cu distanta focala mai mare au un unghi vizual mai mic dar au un zoom mai mare.
TABELUL urmator prezinta obiective cu diferite distante focale si unghiul vizual corespunzator. ATENTIE! datele difera si in functie de al treilea parametru dimensiunea senzorului de imagine al camerei (1/4" , 1/3" , 1/2") ce joaca un rol hotaritor in alegerea obiectivului camerei.

Distanta focala

      

Detectia miscarii - Functie a unor sisteme de CCTV ce face detectia miscarii in timpul monitorizarii unui subiect. Semnalul video este format din frameuri (cadre), (o succesiune de multe poze pe secunda). Daca intre doua frameuri se constata o diferenta ce este setata sa se ia in seama se declanseaza alarma ( a fost detectata automat miscarea). Se poate seta marimea obiectelor ce se misca in cadru si declanseaza detectia sau sa se tina seama doar de anumite zone din cadru. Functia se foloseste la declansarea inregistrarii sau a alarmei.
EI -  electronic iris. Irisul clasic - fizic este o diafragma ce optureaza apertura (diametrul lentilei). Practic face ca lentila sa aiba un diametru mai mare sau mai mic.
Autoirisul electronic nu mai are componente fizice clasice (diafragme) ci rezolva electronic cantitatea de lumina ce trece prin lentila. Prin semnal electric SIMULEAZA efectul fizic de deschidere inchidere iris. Efectul fizic a fost inlocuit cu unul electronic ce duce la acelas rezultat.
ELC-electronic light control sau electronic shutter - Functie prin care camera compenseaza schimbarile subtile de lumina cind este folosita in interior fara a mai fi necesar sa avem o lentila autoiris. Selectati aceasta functie cind folositi o lentila fixa sau manuala.
EXview HAD CCD (marca inreg. SONY) - Cip senzor de imagine ultraperformant ce inbunatateste calitatea imaginii la lumina redusa (pt.camere day/night).
External Sync - permite sincronizarea a doua sau mai multe dispozitive pt.lucrul sincron fara defazari. Se emite si recunoaste un semnal de sincronizare intre dispozitive.
Focalizare - a face sa treaca printr-un singur punct toate razele unui fascicul.
Focar - punctul in care se stringe un fascicul de lumina convergent obtinut prin refractia printr-o lentila a unui fascicul luminos paralel. 
Focus anterior - la obiectivul fix (f=n) distanta focala este fixa - dintre ultima lentila a obiectivului (cea din spate) si cipul procesator de imagine (plasat de obicei in focar) dar la obiectivul cu distanta focala variabila ( f= ia mai  multe val.), adincimea cimpului trebuie sa ramina constanta, intre anumite limite cind variem distanta focala.
Frame - Semnalul video este o succesiune de frameuri (cadre, poze ale subiectului filmat) ce se succed cu viteza  mare.
Sistemul PAL (european) transmite 25 frame-uri (cadre) pe secunda.
Sistemul NTSC (american) transmite 30 frame-uri (cadre) pe secunda.
Indicator al cursivitatii miscarii (sau sacadarii).
Camera video transmite 25 sau 30 frame-uri dar inregistrarea-redarea (DVR, placa de captura video) pot avea aceleasi valori sau valori diferite.
Cu cit valorile sunt mai mari si se apropie de standardul PAL sau NTSC, cu atit calitatea imaginilor este mai buna (nu apare sacadarea miscarii).
Format lentila - 1, 2/3, 1/2, 1/3, 1/4. Dimensiunea imaginii proiectata de lentila pe senzorul de imagine.
ATENTIE! Este recomandat ca formatul lentilei si a senzorului de imagine sa fie acelasi (pt. a procesa intreaga imagine captata).
O lentila cu format mai mare poate fi folosita pe o camera cu senzor de format mai mic.
O lentila cu format mai mic nu ar trebui folosita (dar se poate) pe o camera cu senzor cu format mai mare (costuri nejustificate).
Gama Correction - nivelul contrastului - reglaj ce asigura ca variatiile semnalului luminos de intrare produc o variatie corespunzatoare a intensitatii luminii la iesire.
Indica nivelul de contrast al imaginilor captate de camera video.
Nivelul contrastului=1, semnal bun; nivelul contrastului sub 1, semnal slab.
Hue - intensitatea culorilor de baza rosu, albastru, verde.
Impedanta - Rezistenta unui dispozitiv in curent alternativ.Se masoara in ohmi. (Z in curent alternativ si R in curent continuu).
Valoare de intrare sau de iesire a unui element dintr-un sistem ce determina tipul de cablu de transmisie ce trebuie folosit. Cablul trebuie sa aiba aceiasi impedanta cu dispozirivul. In CCTV folosim cabluri coaxiale de 75 ohmi tip RG59 sau RG60. Sau pt. echilibrare impedante, un balun.
Intrari alarma - La unele camere sau servere video sunt intrari de alarma. Intrari la care conectam senzori de alarma (PIR, contacte, etc.) sau iesiri de la un panou de alarma sau control acces.
Interlacing - Un cadru video este format prin combinarea unei linii pare cu una impara. Semnalul video transmite o linie para si una impara alternativ.
IR infrarosu - Radia electromagnetica are lungimi de unda diferite. Sub 400nm avem radiatii ultraviolete; intre 400nm si 700nm avem spectrul vizibil iar peste 700nm avem radiatii infrarosii.
ATENTIE! in caracterizarea sistemelor CCTV prin traditie s-au incetatenit unele incompatibilitati (greseli) de exprimare care desi stiute sunt acceptate unanim de producatori. Astfel luxul si puterea in infrarosu sunt unitati de masura diferite. Iluminarea se masoara in unitatea de masura fotometrica numita lux. Puterea in infrarosu  se masoara in unitatea de masura radiometrica numita watts. Iluminarea ne permite sa vedem in timp ce radiatia infrarosu este invizibila pt. ochiul uman dar vizibila pt. senzorii de imagine. Masurarea luminii se face numai in spectrul vizibil (400nm-700nm) in luxi si nu are nici o legatura cu IR.
Radierea cu IR a subiectului filmat de camera video duce la posibilitatea inregistrarii imaginilor in intuneric datorita proprietatii senzorului de imagine de a fi sensibil nu doar la spectrul vizibil ochiului ci si la spectrul infrarosu. Imaginile in infrarosu sunt alb/negru (monocrome).
Iluminatoarele in infrarosii folosite la CCTV furnizeaza radiatie cu lungimea de unda de 850nm. Ele pot fi construite in camera sau separate de camera video montindu-se cind este cazul.
Concluzie: noi comparam mere cu pere ce tehnic este gresit. De aceea camere IR de 0,001lux nu masoara iluminarea, nici radiatia IR (ce se masoara in wati) ci ceva de genul "daca ar fi posibil (dar nu este) s-ar putea compara cu cu o iluminare de 0,001 luxi". Aceasta pt. ca noi suntem obisnuiti numai cu ce vedem (spectrul vizibil) si masurarea iluminarii in luxi.
Iesire de looping - Iesirea unui dispozitiv ce permite conectarea in paralel a mai multor alte dispozitive care primesc fiecare separat acelasi semnal. Se folosesc mufe tip T.
Iris - Diafragma mecanica ce poate fi variata manual sau automat pt. a controla apertura (deschiderea-diametrul lentilei). Alcatuit din sectoare circulare partial suprapuse, cu diametru variabil pt. a regla fasciculul de lumina ce patrunde prin obiectiv.
Exista si iris electronic unde efectul final al unui iris mecanic (cantitatea de lumina ce patrunde spre senzorul de imagine), este obtinut electronic printr-un control al sensibilitatii.
Lentila autoiris - Compenseaza variatiile mari ale intensitatii luminii (de la soare la umbra).Irisul mecanic (cu un motoras) este comandat automat de circuitul electronic al auto irisului si deschide sau inchide irisul in functie de lumina.
Irisul electronic care utilizeaza dispozitive electronice pt. a reduce intensitatea semnalului este mai putin performant decit clasicul iris mecanic ce inchide fizic diametrul lentilei cu o diafragma si protejeaza senzorul de imagine la lumina foarte puternica.
Lentila cu iris manual - Deschiderea irisului se regleaza manual. Se foloseste la camere video montate in locuri cu iluminare constanta.
Lentila pinhole (virf de ac). Diametrul lentilei (apertura) foarte mica si implicit adincimea cimpului mare.
Lentila varifocala - schimba distanta focala si implicit unghiul vizual si zoomul.
Lentila cu zoom - schimba distanta focala manual sau automat la comanda operatorului de la o unitate de control. Apropie-departeaza subiectul si implicit unghiul vizual scade sau creste.
Lentile CS Mount - lentila (obiectiv) cu filet de 12,5 mm. Majoritatea camerelor de supraveghere video au filet pt. montaj obiectiv de 12,5mm (CS Mount). CS Mount (Mount=montaj, C=camere, S=standard sau scurt) formeaza imaginea la 12,5mm in spatele lentilei (obiectivului).
Lentile C Mount - lentila (obiectiv) cu filet de 17,5 mm. Fiind mai lungi(decit lentilele CS Mount) au distanta focala mai mare si implicit unghi vizual mai mic dar zoom mai mare. Majoritatea camerelor video au filet de montaj CS Mount si de aceea pt. conectare este necesar un adaptor, inel de montaj filetat numit inel C (de 5mm).
Inel C - Adaptor, inel filetat (de 5 mm) pt. montaj lentila C Mount pe camera video care are cu mici exceptii filet pt. insurubare obiectiv tip CS Mount (mai scurt).
Linii TVL - indicator al rezolutiei unui semnal video ANALOG. Cu cit este mai mare cu atit imaginea este mai buna. In general ne referim la rezolutia orizontala ce este data de numarul de linii verticale ale cadrului. In DIGITAL se inlocuieste cu pixeli, doti per inch.
Lux - Unitate de masura folosita in fotometrie (parte a fizicii ce se ocupa cu studiul radiatiei electromagnetice in spectrul vizibil 400-700 nm). Cantitatea de lumina ce ajunge pe o suprafata (obiect). 1lux=1candela/1m2.
Marime senzor de imagine - Diagonala cipului senzor de imagine. Marimi stas: 1"; 2/3"; 1/2"; 1/3"; 1/4". Senzorul cel mai mare da imag. cea mai buna. Senzorul de 1 inch este cel mai performant si cel de 1/4 inch cel mai slab.
Multiplexor - dispozitiv ce amesteca semnalul video de la mai multe camere, il combina intr-un singur semnal mai  usor de transmis sau de stocat. La redare semnalul va fi demultiplexat.
Numar F - sau viteza lentilei=distanta focala/diametrul lentilei(apertura). Valori standard: F1;F1.2;F1.4;F2;F2.8;F4;F4.6;F8;F11;F16; Conform formulei cu cit F este mai mic cu atit apertura este mai mare si implicit cantitatea de lumina ce trece prin lentila este mai mare. Sau pt. un F mic distanta focala(f) sa fie cit mai mica. ATENTIE! viteza lentilei (F mare) iar distanta focala (f mic). Deci cea mai rapida lentila are F1 iar cea mai lenesa are F16. Ideal sa avem un F cit mai mic.
Obiectiv - sistem optic convergent alcatuit din una sau mai multe lentile.
Pan and Tilt - suport pe care este montata camera video (de obicei prin constructie). Acesta roteste camera video orizontal (PANoramare stinga dreapta) si vertical (tilt sus jos).
Pixel - un punct, unitate etalon de suprafata pe un senzor de imagine sau pe un ecran de monitor. Este din material fotosensibil ce transforma lumina in energie electrica sau invers.Nr. de pixeli se folosesc la dispozitivele digitale pt. a masura rezolutia (la analogice TVL). Cu cit valoarea este mai mare cu atit imaginea este mai clara.
Rezolutie - Cantitatea de detaliu dintr-o imagine in sens vertical si orizontal. Se exprima in numarul de linii TV "TVL" verticale si orizontale ce pot fi vazute la o distanta egala cu inaltimea imag.
In CCTV se mentioneaza de obicei o singura rezolutie, rezolutia orizontala (data de numarul de linii verticale). De ex: 380TVL este rezolutia orizontala ce are 380 linii verticale.
Rezolutia ne indica de fapt calitatea imaginii. Mai poate fi data sub forma de produs intre cea orizontala si verticala (ex: 800X600) sau in dpi (dot-puncte/inch) sau pixeli (megapixeli=milioane de pixeli). Cu cit are o val. mai mare cu atit imag. este mai buna.
Semnal analog - majoritatea camerelor CCTV chiar daca au electronica cu microprocesoare si componente digitale ce prelucreaza semnalul, dau la iesire un semnal analogic (nivel de voltaj variabil si sincronizari de frecventa). Standardele pt.semnal video analogic sunt NTSC (SUA) si PAL (Europa).
Super Had CCD-hole accumulation diode- marca inreg. SONY - cip senzor de imagine ce inbunatateste varianta de senzor CCD HAD. Are sensibilitate mare. 
Sutter - Controleaza perioada de timp in care lumina trece prin iris (diafragma). In timp ce irisul controleaza  cantitatea de lumina ce trece spre senzorul de imagine, sutterul controleaza cit timp trece (cite fractiuni de secunda este expus senzorul la lumina).
S/N Ratio - Raportul semnal zgomot.Raport pe scara logaritmica (nu zecimala) intre intensitatea semnalului si perturbatii ce altereaza semnalul. Ne da o idee despre cit de distorsionat receptionam semnalul initial. Cu cit valoarea este mai mare cu atit semnalul este mai bun. Pe scara logaritmica o crestere cu 6db echivaleaza cu o dublare a semnalului conform scarii zecimale. Se
masoara in db.
Video server - unitate de calcul dedicata (specializata) ce face doar un serviciu: primeste semnalul video analogic de la camere, il digitalizeaza si il transmite in retea prin internet sau GSM (retele de tel. mobila).
Zoom - transfocatorul, puterea lentilei, de cite ori apropie imaginea. De ex. pentru o lentila variofocala cu f=10 - 110 mm, zoom=110/100=11, deci avem zoom X11 (o apropiere de 11 ori).Raport intre distanta focala finala (telefoto) si initiala (wide) a lentilei variofocale. Un zoom de 11X va mari imaginea wide de 11 ori.
Zgomot - aspectul purecos al imaginii cauzat de interferente si perturbatii electrice. Apare si cind lumina este foarte mica fata de cerintele camerei.

Notiunile de baza pentru intelegerea datelor tehnice ale sistemelor video

Aberration
orice deficienta inerenta a unei lentile sau sistem optic. Aberatiile sunt responsabile de imperfectiunile in forma si claritate ale imaginii.
Angle of view
unghul de vizualizare al unei lentile. Poate fi exprimat in dimensiunea diagonalei, orizontalei sau verticalei imaginii. Lentilele cu distantele focale mai mici au un unghi mai larg.
Aperture
deschiderea lentilei care controleaza cantitatea de lumina care ajunge la suprafata dispozitivului de procesare a imaginii. Marimea aperturii este controlata prin ajustarea irisului.
Aperture scale
poarta denumirea de numar F. Valori in variana internationala sunt: F1, F1.4, F2, F2.8, F4, F4.6, F8, F11, F16
Aspherical lens
o lentila ale carei componente au o suprafata non-sferica. Suprafetele non-sferice sunt modelate pentru a reduce aberatiile sferice precum si alte aberatii.
Auto iris lens
Camerele cu aceasta caracteristica au capacitatea de a compensa variatiile mari ale intensitatii luminii. In mod particular este util la camerele care au nevoie sa compenseze schimbarile de la lumina soarelui la umbre intuneacoase. Circuitul autoirisului este in mod obisnuit legat la un iris motorizat care deschide si inchide in mod fizic irisul lentilei. Inchiderea unui iris in mod fizic protejeaza mai bine camera sa nu fie deteriorata de lumina puternica a soarelui decat utilizarea dispozitivelor electronice care reduc intensitatea semnalului
Alarm Input 
unele camere si servere video au capacitatea de a accepta intrarile de alarma. Acestea sunt intrari de la senzori standard cum ar fi detectori PIR, contacte pe usi, raze active, etc sau iesiri retransmise de la panoul de alarma a unei centrale de efractie sau panoul de control al accesului.
Ambine Light Level
canitatea de lumina de fundal intr-o situatie data.
Analogue Signal
cele mai multe camere CCTV, chiar daca contin componenete digitale, produc un semnal analogic standard. Aceste este cand imaginea este reprezentata printr-un  nivel de voltaj variabil si sincronizari de frecvente. In Marea Britanie si Europa, standardul pentru semnalul de iesire analog este numit PAL. In SUA standardul este numit NTSC
Aspect Ratio
raportul intre inaltimea si latimea unei imagini
Automatic Level Control (ALC)
aceasta este o caracteristica a unor camere, care le permite fie sa clarifice detalii in zonele luminoase ale imaginii, sau sa clarifice mai multe detalii in zonele intunecoase, in functie de cum a fost facuta setarea. Aceasta este utila atunci cand perspectiva are o fereastra in spate, prin care intra lumina soarelui si care face camera sa fie mult mai intuneacoaa decat este necesar.
Auto gain control (AGC)
este o caracteristica a multor camere CCTV care ajuta la mentinerea constanta a intensitatii semnalului de iesire, chiar si cand nivelul luminii se schimba. Altfel spus, ridica intensitatea semnalului la nivelele scazute de lumina si il limiteaza la nivele crescute.
Automatic White Bilance (AWB)
caracteristica a unor camere care ajusteaza automat setarile de culoare pentru a mentine calitatea zonelor albe ale imaginii
B
Back focus
termen folosit pentru a descrie relatia distantei dintre lentila si procesorul de imagine. Aceasta distanta este critica pentru a mentine adancimea corespunzatoare a campului atunci cand variaza distanta focala si intensitatea luminii. 
Back light compensation (BLC)
o functie a camerei care compenseaza lumina excesiva indreptata catre camera din cauza careia imaginea video din fata luminii nu poate fi observata.
Back Focus 
Presupune alinierea lentile din spate cu dispozitivul de formare a imaginii.
Back Light Compensation
Caracteristica a camerelor care ajusteaza in mod automat imaginea pentru a compensa lumina puternica si a da mai multe detalii in zonele intunecate ale imaginii. De exemplu pentru a focusa un detaliu al fetei unei persoane care este luminata din spate.
Balanced Signal
Este o metoda de transmitere a semnalelor audio si video printr-o pereche de fire, adesea rasucite in pereche. Trimitsand doua semnale egale dar opuse, sistemul reduce interferentele externe si mentine calitatea semnalului
Balun
Vine de la Balanced-Unbalnaced. Este un dispozitiv care face corelatia intre linii echilibrate si linii neechilibrate, de exemplu intre cablul UTP si coaxial
BNC Connector
BNC este un conector stil baioneta pentru cablu coaxial folosit frecvent in instalatiile CCTV
C
CAMERA FORMAT
Dimensiunea aproximativa a dispozitivului de captare a imaginii al camerei. Aceasta masuratoare deriva din diagonala chip-ului sau diametrul tubului. In acest moment sunt cinci astfel de formate in industria CCTV: 1, 2/3, ?, 1/3 si ?
Charge Coupled Device (CCD)
Unul din cele doua tipuri principale de dispozitive de processare a imaginii utilizate la camere de supraeghere. Functioneaza prin transformarea energiei luminii in incarcatura electrica.
C Mount Lens & CS Mount Lens
Sunt 2 tipuri principale de lentile utilizate in CCTV. Lentilele C-mount au  un filet de 17.5 mm. Lentilele CS-mount au un filet de 12.5 mm. De aceea lentilele C-mount au o distanta focala mai mare. CS-mount au devenit folosite pe scara larga deoarece este mai practic pentru multe dintre camerele compacte de azi. Lentilele sunt dotate si cu un adaptor  de 5 mm (cateoadata este numit inel C) care permite unei lentile C-mount sa fie montata pe o camera CS. Cele mai moderne camere sunt CS.
Co-Axial Cable
Cablu care are un conductor central, inconjurat de un invelis cu aceeasi axa. Invelisul poate fi facut din diverse materiale inclusiv din fire de cupru sau foita de metal. Exista diverse standarde pentru tipurile specificate de cablu coaxial. Cablul folosit de regula cu instalatiile CCTV este RG59.
Composite Video
Un semnal video care combina semnalul de imagine si pulsurile de sincronizare.
Compression
Imaginile video digitale pot fi comprimate prin diverse tehnici. Acestea includ JPEG si JPEG 2000 (pentru imaginile statice) si M-JPEG sau MPEG (pentru imaginile in miscare)
D
DC TYPE AUTO-IRIS = Lentile auto-iris la care irisul este controlat prin circuitele  camerei.
DEPTH OF FIELD = Adancimea campului.  Zona din fata si din spatele distantei focale in care imaginea ramane focalizata. La o adancime mai mare se largeste imaginea (atat in departare cat si in apropiere) care este focalizata. D.O.F este influentat de apertura lentilei si intensitatea luminii.
Digital Video Recorder (DVR) 
Dispozitive ce inregistreaza digital semnalul video. In general se gaseste pe un hard disk in aparat. De aceea mai este si cunoscut ca HDR (hard disk recorder)
Direct Drive (DD)
Unele lentile cu autoiris cer un semnal DC de la camera. Aceste lentile sunt cunoscute ca DD.
Depth of field
Adancimea campului se refera la intervalul de distante de la camera in care imaginea este bine focalizata. Cu cat apertura lentilei este mai mica, cu atat adancimea campului este mai mare. Totusi mai putina lumina care intra in lentila face ca imaginea sa fie neclara, de aceea camera va trebui sa compenseze prin cresterea captarii luminii. De exemplu cea mai buna (lunga) adancime a campului se va obtine intr-o zi insorita cu o camera cu apertura foarte mica. In acest caz procesorul de imagine primeste o cantitate suficienta de lumina chiar si cu o apertura mica. Cea mai scazuta (scurta) adancime a campului va fi intr-o camera intunecoasa, cu o apertura mare. Pentru a imbunatatii adancimea campului, cea mai buna abordare este cresterea cantitatii de lumina pe subiect, si folosirea unei camere mai sensibile.
Decibel (db)
Este o scara logaritmica. In contextul CCTV se refera la voltaj sau la intensitatea semnalului. O crestere de 6db este echivalenta cu dublarea intensitatii semnalului.
Distribution Amplifier
Un dispozitiv care accepta o intrare video si o trimite la 2 sau mai multe dispozitive. Este des utilizat atunci cand semnalul trebuie impartit intre un numar crescut de monitoare si dispozitive de inregistrare. 2-3 dispozitive pot fi legate de obicei (dar nu intotdeauna) impartind semnalul printr-un conector tip T, dar pentru mai multe este nevoie de un amplificatoru distribuitor pentru a transmite un semnal de o calitate acceptabila
Digital Verstatile Disck (DVD)
Uneori este numit si Digital Video Disk. Un disc optic de aceeasi dimensiune ca si un CD folosind pentru stocarea datelor in diverse formate, inclusiv video si date computerizate.
E
EXTENSION TUBES = Dinstantatoare  de diverse marimi folosite intre camera si lentila pentru a reduce distanta minima pana la obiect  (Minimum Object Distance). Nu se recomanda a se folozi la lentilele cu zoom deoarece pot determina pierderea abilitatii de vizualizare clara.
Electronic Iris (EI)
O varianta electronica a autoirisului, Foloseste un semnal electric pentru a simula efectul de deschidere si inchidere irisul prin cresterea sau descresterea efectiva a diafragmei camerei.
External Sync
Permite unei echipament sa se sincronizeze cu un alt dispozitiv, astfel incat sa se poata alinia sistemului si sa formeze un intreg
F-NUMBER = Apertura
F-STOP = Un termen folosit pentru a indica viteza lentilei. Cu cat F este mai mic cu atat mai mare este cantitatea de lumina care trece prin lentila.
FIELD OF VIEW = Dimensiunea orizontala si verticala a scenei la o distanta data a camerei fata de subiect.
Focal lenght
Distanta dintre centrul lentilei, sau cel de-al doilea punct principla si senzorul de imagine. Lentile cu distanta focala mica au un camp vizual mai mare si zoom mai mic. Lentilele cu distanta focala mai mare au un camp vizual mai ingust si zoom mai mare. Tabelul de mai jos da valori aproximative ale  unghiului campului vizual pentru lentile cu diverse distante focale. 30 este imaginea normala. Lentielele telephoto (cu distanta focala mare) au cele mai inguste unghiuri. Cele mai multe camere CCTV au processare de imagine de urmatoarele dimensiuni: 1/3 1/2 . Dupa cum se poate observa acestea sunt de mare importanta cand se aleg lentilele

Frame = Cadru

Se refera la o imagine TV intreaga. Semnalul Pal transmite 25 frame-uri pe secunda
  
G
  
Gama Correction
O ajustare care asigura ca variantiile semnalului luminos la intrare produc o variatie corespunzature a intensitatii luminii la iesire.
  
Ghost
O imagine slaba, in care semnalul primar este slab si permite semnalului secundar sa interfere cu imaginea.
   
H
  
HUNTING = Un termen industrial folosit pentru a descrie incapacitatea lentilelor cu auto-iris de a se stabiliza in anumite conditii de luminozitate.
Hertz(HZ)
Cicluri pe secunda
   
I
  
Impedance 
Rezistenta totatala a unui dispozitiv la un flux de curent alternativ. Se masoara in Ohms
  
Interlacing
Semnalul video transmite lini pare si impare alternativ. Acesta este 2:1. Cele 2 tipuri de linii sunt combinate pentru a alcatui fiecare cadru.
  
Internal Sync
Dispozitivele au un cristal intern care furnizeaza frecventa de sincronizare, fara a avea nevoie de un dispozitiv extern ca referinta
  
Infra Red (IR)
Luminia de frecventa scazuta sub spectrul vizibil. Este deseori folosita pentru supravegherea ascunsa pentru a furniza o sursa de lumina camerelor astfel incat sa se poata inregistra imagini in zone intunecate sau lipsite total de lumina
  
IP Waterproof Rating (IP66-IP68)
Ratele IP sunt masuratori standard BSi pentru cat de rezistent la apa este ceva. Multe camere sunt utilizate in exterior si de aceea trebuie sa prezinte un grad de rezistenta la apa. Detaliile rezultatelor testelor sunt definite de standardul BS EN 60529:1192. Numarul IP are 2 cifre si litere optionale dupa aceste 2 cifre.
 

 

IRIS
Dispozitiv mecanic care poate fi ajustat pentru a varia cantitatea de lumina care trece prin lentila camerei


JPEG
Standard pentru compresia imaginilor fixe. Este folosit insistemele CCTV pentru a comprima si pastra cadrele individuale. JPEG a fost dezvolat de Joint Photographic Experts Group.
L
LENS FORMAT =  Dimensiunea aproximativa a unei imagini proiectate de lentila. In cele mai multe cazuri lentilele proiecteaza imagini usor mai mari decat marimea desemnata pentru a asigura ca procesorul de imagine este complet acoperit. Se recomanda ca lentilele si camerele sa aiba acelasi format. O lentila cu un format mai mare poate fi folosita pe o camera cu un format mai mic, dar o lentila cu un format mai mic nu ar trebui sa fie niciodata folosita cu o camera cu format mai mare.
LENS SPEED = Se refera la apertura lentilei sau la capacitatea ei de a transimte lumina. Se masoara in F-stop.
LEVEL CONTROL = Folosit pentru a seta circuitul autoirisului la nivelul imaginii dorit de utilizator. Indreptand potentiometrul catre pozitia HIGH se va deschide irisul si va permite unei cantitati mai mari de lumina sa patrunda prin lentila, indreptand potentiometrul catre LOW se va inchide irisul iar cantiatea de lumina care va traversa lentila va fi mai scazuta.
Liquid Crystal Display (LCD)
Tehnologie utilizata pentru display-urile cu ecran plat. Pe langa faptul ca au un volum mai mic si sunt mai usoare, au si avantajul ca folosesc mai putina energie decat ecranele traditionale cu tub catodic.
Line Amplifier
Acest dispozitiv transforma un semnal video slab in intrari si iesiri cu o intensitate mult mai mare a aceluiasi semnal. Sunt utile (chiar necesare) cand se transmite semnal video de-a lungul unei linii foarte lungi. Mai este si cunoscut ca video line corrector
Line Fed Camera
Se refera la folosirea unui echipament ce poate sa alimenteze camera si sa preia semnalul video prin acelasi cablu. De obicei presupune existenta unui unitati de codificare la un capat si a unui decodor la celalalt capat. Aceste unititati combina pentru ca apoi sa desparta semnalul video de cel electric la oricare dintre capetele cablului.
Looping
Concectarea unui dispozitiv aditional in paralel cu un cablu video existent, de exemplu cand se duce acelasi semnal video si la un video recorder la un monitor prin folosirea unei mufe T.
Lux
Unitate de masura a cantitatii de lumina care loveste o suprafata. Un lux este egal cu un lumen pe metru patrat. Nu este posibil sa se obtina o buna definire a culorii in conditii scazute de lumina de aceea aceste camere sunt in general monocromatice. Totusi camerele zi/noapte folosesc sisteme electronice care schimba de la color in timpul zilei la monocrom in timpul noptii sau a conditiilor scazute de lumina. Multe camere pentru lumina scazuta sunt si sensibile IR, astfel incat sa poata folosi si lumina IR. Acestea sunt utile mai ales in conditii de luminozitate zero.

Luminance = Luminanta
Partea semnalului video care poarta informatia monocromatica, adica informatia de luminozitate (stralucire brightness)
  
  
MANUAL IRIS LENS =  O lentila la care deschiderea irisului se ajusteaza manual. Acest tip de lentile se folosesc in general in conditii de luminozitate constanta.
  
MINIMUM OBJECT DISTANCE (M.O.D.) = Cea mai mica distanta la care o lentila poate sa focalizeze un obiect. In general cu cat distanta focala e mai mica cu atat MOD e mai scurta. Aceasta distanta poate fi modificata prin utilizarea de distantiere.
  
Matrix Switcher
Dispozitiv ce permite ca oricare dintre intrarile camerei sa fie comutate la una sau mai multe iesiri video (monitoare, video recordere, etc.)
  
Mechanichal Focus 
Reglarea manuala pentru a focaliza o lentila
  
  
Monitor
Dispozitiv folosit pentru a viziona imaginile video. In mod normal nu au receptoare frecventa RF (pentru TV). De obicei au intrari video compuse.
  
Monochrome
Imagine alb/negru.
  
MPEG
Standard de compresie pentru imaginile in miscare. A fost dezvoltata de Moving Pictures Experts Group. Este folosita acum la scara larga pentru compresia imaginilor video. Totusi MPEG nu este un singur standard. Exista mai multe standarde cu mai multe utilizari. MPEG-2 este folosti pentru DVD-uri, MPEG-4 a fost dezvoltat pentru aplicatii multimedia web pentru telefonie fixa si mobila.
  
Multiplexer
Dispozitiv care ia intrarile din 2 sau mai multe canale video si le combina intr-un singur semnal. Adesea se foloseste TDM (time division Multiplexing) care intercaleaza cadre ale fiecarui canal astfel incat sa poata fi separate la final. FDM (frequency division multiplexering) foloseste diferite frecvente pentru a separa semnalul.
  
N

Network camera
Camera desemnata sa inregistreze imaginile si sa le transimta direc la un calculator din retea sau la o legatura la internet. De obicei acestea nu au si iesire video analogica Imaginile sunt codate direct cu una dintre tehnicile de compresie cum ar gi JPEG sau MPEG.
  
NTSC
Semnal TV standard dezvoltat de National Television Standards Committtee in SUA. Europa si Marea Britanie folosesc un standar similar dar diferit numit PAL.
  
  
P
PINHOLE LENS = Tip de lentila cu apertura foarte mica. De cele mai multe ori utilizate pentru aplicatii secrete deoarece poate fi usor ascunsa in spatele sau in interiorul unui obiect.
  
PRE-POSITION LENSES = Sunt lentile create special cu componente mecanice sau electrice suplimentare ce permit legatura la computer. Aceste functii permit lentilelor (prin utilizarea unui mecanism de comanda corespunzator) sa transmita inapoi unitatii de control informatii relevante despre zoom si focus, permitandu-i acesteia sa scaneze rapid o zona preselectata pentru a focaliza la un anumit punct fara interventia unui operator.
  
PAL
Semnal TV standard folosit in Europa si Marea Britanie. Este prescurtarea de la Phase Alternating Line
  
  
Pixel
Arie individuala pe suprafata unui procesor de imagine, de obicei CCD. Este facut din material fotosensibil care transforma lumina in energie electrica. In contextul unui display un pixel se refera la o arie individuala pe suprafata ecranului care transforma energia electrica in lumina vizibila.
  
Peak to Peak (P-P)
Masurarea voltajului unui semnal intre punctul cel mai negativ si cel mai pozitiv.
  
R

Roll
Eroare a unei semnal video care se manifesta prin lipsa sincronizarii verticale. Datorita ei imaginea se misca continuu in sus sau in jos.
   
S
SPOT FILTER = un filtru de o densitate neutra pozitionat  in centrul unuia dintre elemente (sau pe una din lamele irisului) pentru a mari nivelul F-stop al lentilei.
  
SECAM
Sistem folosit pentru semnalul TV in Franta
  
SCART
Standard folosit in Europa pentru un conector cu 20 de pini folosit pentru semnal video si audio. Cel mai mult este folosit in dispozitivele TV domestice.
  
Shutter
Diafragma este dispozitivul care controleaza perioada de timp in care lumina este stransa de catre procesorul de imagine. Camerele vechi foloseau diafragme mecanice. Acum camerele moderne folosesc componente electronice care indeplinesc aceleasi functii fara a avea parti mobile.
  
Signal to Noise Ratio (S/N Ratio)
Raportul intre intensitatea semnalului si nivelul zgomotului la un semnal video sau audio.
  
  
T
  
TELEPHOTO = Termen folosit pentru a descrie lentilele care au un numar focal ridicat si detemina ca imaginea proiectata sa fie mai mare decat proiectia ochiului uman

TRACKING = Capacitatea unei lentile zoom de a ramane focalizata in toata zona de acoperire.
  
Termination
O rezistenta finala de 75 ohmi folosita pentru a inchide fiecare capat al unei semnal video.
  
Television Lines (TVL)
Este un indicator al marimii rezolutiei unui dispozitiv video. Numere mari presupun rezolutii mari. 380 TVL este considerata o rezolutie medie, 480 TVL sau mai mult este considerat o rezolutie mare.
  
V
  
VIDEO TYPE LENS = O lentila auto-iris cu circuite interne care proceseaza semnalul video si cotroleaza miscarile irisului
  
Varifocal (Zoom)
Tip de lentile care au posibilitatea de a-si schimba distanta focala. Acesta permite ajustarea zoom-ului si a campului camerei.
  
Video Motion Detection
Caracteristica care detecteaza miscarea in interiorul unui semnal video. In general este utilizata pentru a declansa inregistrarea imaginilor. Sistemele de detectare a miscarii avansate au posibilitatea de setare a sensibilitatii si a marimii obiectelor care vor declansa sistemul. Acestea permit si ca imaginea sa fie segmentata astfel incat sa se tina cont numai de anumite zone ale acesteia atunci cand se scaneaza pentru detectarea miscarii.
  
Video Server (Network Video Server)
Dispozitiv care accepta intrari de la camere CCTV folosind semnalul video compus PAL. El digitalizeaza semnalul si apoi transmite imaginea in retea, prin internet sau conexiuni GSM. Aparatura moderna are si un senzor de miscare inclus, si poate proteja imaginile in timp ce acestea sunt incarcate pe un server indepartat unde sunt inregistrate.
  
W

Wavelets
Tehnica de compresie folosita pentru a comprima imaginile intr-un grad crescut fara a le degrada calitatea.
Z
ZOOM LENS = o lentila ce are capacitatea de a-si schimba distanta focala manual sau prin intermediul unei unitati de control pentru a acoperi o arie mai larga.
  
ZOOM RATIO = Raportul intre distanta focala initiala (wide) si cea finala (telephoto) a unei lentile zoom. O rata de 10x va mari imaginea wide de 10 ori. Exemple de lentile cu zoom 10x: 8mm~80mm, 12mm~120mm 

Inapoi la pagina de start